Uit het ziekenhuis, maar nog niet zelfstandig.

Tegenwoordig lig je steeds korter in het ziekenhuis. Voor veel mensen is dat heel prettig, want thuis herstel je vaak het beste. Toch kan lang niet iedereen zomaar terug naar huis na een plotselinge ziekenhuisopname. Denk bijvoorbeeld aan alleenstaanden of aan twee samenwonende partners op leeftijd. Ontslag uit het ziekenhuis kan dan ineens voor extra stress zorgen, omdat mensen zich nog niet meteen zelfstandig kunnen redden. Ben je mantelzorger van iemand die plotseling in het ziekenhuis opgenomen moest worden? Dan heb je er ineens ook de zorg voor een goed herstel bij gekregen, naast jouw andere mantelzorgtaken.

Onnodige bezetting ziekenhuisbedden?

Dat er steeds meer mensen in ons land zijn die nergens terecht kunnen na een plotselinge ziekenhuisopname, blijkt uit het onderzoek dat in opdracht van de brancheorganisatie ActiZ onlangs is uitgevoerd naar het aantal 65-plussers dat de spoedeisende hulpafdeling bezoekt. Hieruit blijkt namelijk dat er jaarlijks 322.000 ouderen zonder medisch specialistische noodzaak in een ziekenhuisbed liggen. Omgerekend op jaarbasis komt dat neer op een onnodige bezetting van 4.100 dure ziekenhuisbedden, zo luidt hun conclusie.

Welke mogelijkheden zijn er dan om mensen uit deze ziekenhuisbedden te houden? Op dit moment zijn er na een plotselinge ziekenhuisopname en ontslag uit het ziekenhuis niet veel mogelijkheden waar je zonder indicatie terecht kunt. ook niet in de provincie Groningen.

Burgerinitiatief: Logeerhuis De Opstap

Sinds januari 2017 verwelkomt het logeerhuis De Opstap inwoners van de gemeente Groningen die zich na een ziekenhuisopname nog niet zelfstandig kunnen redden en die ook geen beroep kunnen doen op mantelzorgers (geen netwerk of hun mantelzorger is zelf tijdelijk ziek of overbelast). Logeerhuis De Opstap biedt ook een plek aan mensen wier mantelzorger in de gemeente Groningen woont. De Stichting werkt nauw samen met Humanitas.

  • vanaf 18 jaar en ouder
  • voor maximaal drie weken
  • in totaal kunnen er vijf gasten kortdurend verblijven

Wie voldoet aan het gastenprofiel kan zich aanmelden voor een kennismakingsgesprek. Als de kennismaking voor beide partijen bevalt, kan de datum voor een warm welkom in het logeerhuis worden ingepland. Dit onder het voorbehoud dat er een bed vrij is voor de gewenste periode.

Verschillende organisaties hebben de doelstellingen van de Opstap onderschreven, zoals:
* Zorgbelang Groningen
* De Doktersdienst Groningen (DDG)
* Het Martiniziekenhuis

Download Folder-De-Opstap

Aanvalsplan Eemsdelta-regio

In de gemeenten Appingedam en Delfzijl zet een werkgroep van huisartsen, zorginstellingen en vertegenwoordigers van de gemeenten de aanval in op het grote tekort aan opvangbedden waar zelfstandige ouderen kunnen aansterken na ziekenhuisopname, ziekte of ongeval. Lees het artikel hierover in het DvhN van 6 maart 2018.