Deel dit bericht.

De vrijwilligers zijn er voor een gesprek, een wandelingetje of gewoon voor de gezelligheid.

Een korte adempauze dankzij logeerhuis de Opstap

24 april 2018

Zou je graag weer eens op vakantie gaan? Of voor een week of een weekend je zorgtaken willen overdragen aan betrouwbare mensen? Het logeerhuis De Opstap in de Molukkenstraat in de stad Groningen biedt dan mogelijk uitkomst.

Respijtzorg en herstelzorg

“Er is plaats voor vijf gasten die tijdelijk zorg nodig hebben”, vertelt PR-medewerker Pieter Giezen. “Voor maximaal drie weken aaneengesloten en voor mensen van achttien jaar en ouder.” Logeerhuis De Opstap ontvangt twee soorten gasten. Ten eerste herstelgasten, waarbij het gaat om mensen die na een ziekenhuisopname niet terug kunnen vallen op een netwerk thuis. Ten tweede respijtgasten, waarbij de zorgtaken even te zwaar zijn geworden voor de mantelzorger. “Een respijtgast kan dan een tijdje bij ons logeren, zodat de mantelzorger op adem kan komen”, vertelt Giezen.

Gerund door vrijwilligers

Het logeerhuis is ontstaan vanuit een burgerinitiatief en is ondergebracht in een stichting met ongeveer vijftig vrijwilligers. De vrijwilligers zorgen voor dagelijkse gang van zaken, aandacht en ondersteuning van de gasten. “Zij  zijn er voor een gesprek, een wandelingetje of gewoon voor de gezelligheid” vertelt Giezen. Ze proberen de gasten waar mogelijk, te (re)activeren door hen mee te laten helpen in huis, samen boodschappen te doen of mee te laten helpen met koken. We proberen gasten daarmee regie te laten houden over hun eigen leven.”

Financiering

Gasten zijn welkom wanneer zij voldoen aan het gastenprofiel, maar een medische indicatie is niet nodig. De Opstap wordt gesubsidieerd door de gemeente Groningen en ondersteund door Humanitas. De eigen bijdrage voor gasten is tien euro per dag (inclusief eten en drinken). In aanvulling op de ondersteuning van de vrijwilligers, kan medische zorg worden geleverd door de thuiszorg of de eigen huisarts.

Meer informatie

Wil je met een gerust hart met vakantie kunnen gaan of heb je behoefte aan een korte adempauze in jouw mantelzorgtaken, neem dan eens contact op met Logeerhuis De Opstap. Zie voor meer informatie de website: www.deopstap050.nl of neem contact op: telefoon 050-2042500.

Deel dit bericht.