Deel dit bericht.

De onafhankelijk clientondersteuner was in shock dat er geen indicatie was. Dankzij haar hebben we die eindelijk kunnen regelen. Zij hielp ons bij de aanvraag van een pgb.

HELP, hoe kom ik uit het zorgdoolhof?

24 april 2018

Wie te maken heeft met zorg, komt al snel terecht in een zorgdoolhof. Wat kun je doen als hierin vastloopt? Wie biedt hulp? En is er iemand die écht met jou mee kan denken? Los van de belangen van instanties en vooral ook los van alle emoties die jij als mantelzorger soms voelt. Een onafhankelijke cliëntondersteuner geeft gratis informatie, advies en ondersteuning. Ze helpen bijvoorbeeld met het voorbereiden van een gesprek met de gemeente of zorgaanbieder en het zoeken naar de hulp die bij jou past. Voor zorgvragers, maar ook voor mantelzorgers!

Veel mantelzorgers kennen deze mogelijkheid niet. Toch is de gemeente verplicht om ook voor mantelzorgers de onafhankelijke cliëntondersteuning goed te regelen. Maar waarom zou je iemand die je niet kent meenemen naar een gesprek? Als mantelzorger ben je immers geneigd om vooral naar de belangen van jouw naaste te kijken. Wat heeft hij of zij nodig aan hulp? Hoe krijgen we dat voor elkaar? Oftewel hoe zorgen we het beste voor de zorgvrager.

Jouw grenzen mee bewaken

Toch zijn er momenten waarop je als mantelzorger wel wat extra steun kan gebruiken. Bijvoorbeeld bij het opstellen van een zorgplan in het eerste (keukentafel)gesprek. Omdat het hierin vooral om de zorgvrager gaat, sneeuwt het belang van de mantelzorger soms onder. Als er een neutraal iemand bij je is, kan deze jouw grenzen als mantelzorger (mee)bewaken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor eerste kennismakingsgesprekken in verpleeghuizen of het eerste multidisciplinaire overleg waar zorgplannen vastgesteld worden. Er zijn talrijke situaties waarin je als mantelzorger eigenlijk niet goed in staat bent om het in een gesprek ook goed voor jezelf op te kunnen nemen, om jouw grenzen aan te geven. Een onafhankelijke cliëntondersteuner helpt je hierbij. Zo voorkom je misverstanden en schep je heldere verwachtingen ten aanzien van elkaar.

Een mantelzorger die hier gebruik van maakte gaf bijvoorbeeld aan: “De onafhankelijk cliëntondersteuner was in shock dat er geen indicatie was. Dankzij haar hebben we die eindelijk kunnen regelen. Zij hielp ons bij de aanvraag van een pgb.”

Aanvragen

Geïnteresseerd? Vraag deze hulp aan bij het adviespunt van Zorgbelang. Afhankelijk van de situatie wordt de zorg geregeld vanuit ‘Langdurige zorg’ of de gemeente. Het adviespunt vertelt waar je hulp bij kunt krijgen. Elke gemeente bepaalt zelf hoe ze de onafhankelijk cliëntondersteuning inrichten. Daarom is het belangrijk aan te geven bij de gemeente dat je graag van deze hulp gebruik wilt maken.

Wie geven onafhankelijke cliëntondersteuning?

Meer informatie:

Harm Janssen, Zorgbelang Groningen

Deel dit bericht.