Deel dit bericht.

Er is geen beleid voor wanneer er een jonge mantelzorger aanklopt bij de studieloopbaanbegeleider.

Hoe is het nou eigenlijk écht met je?

7 november 2019

Dit is de vraag die door elke docent aan zijn/haar studenten gesteld moet worden volgens Hinke van der Werf, docent/onderzoeker aan de Hanzehogeschool. Ze vertelt spontaan en met passie over haar eigen onderzoek onder jonge mantelzorgers.

Hinke begon haar onderzoek met het uitzetten van een online vragenlijst. Hier kreeg ze, tot haar verbazing, meer dan 250 reacties op. Veel meer dan verwacht werd; het aantal mantelzorgende studenten zijn dus niet goed in beeld. Vanwege het hoge aantal reacties is Hinke vervolgonderzoek gaan doen. Hieruit bleek dat verantwoordelijkheid en conflict de twee grootste struikelblokken zijn voor jonge mantelzorgers: verantwoordelijkheid voor het verzorgen van je naaste en het conflict wat je hierdoor krijgt met jezelf. Mantelzorgende studenten worstelen bijvoorbeeld met zaken als; “Kan ik op stage naar het buitenland, terwijl mijn familie thuis hulp nodig heeft.”

Jonge mantelzorgers signaleren en helpen

Hinke vertelt dat er maar weinig studenten zijn die zichzelf ook daadwerkelijk als mantelzorger zien, omdat het zo ‘normaal’ is om voor elkaar te zorgen. Ze noemt dat ze graag zou willen dat jonge mantelzorgers gesignaleerd en geholpen worden. Natuurlijk begrijpt ze dat niet iedereen daar even goed is en dit hoeft ook geen probleem te zijn. “Maar stuur ze dan door” zegt Hinke. Het klinkt heel logisch, maar in de realiteit pakt het toch anders uit. Er zijn allerlei vormen van hulp beschikbaar voor jonge mantelzorgers, zowel op mentaal als op financieel gebied. Helaas is dit bij studieloopbaanbegeleiders vaak niet bekend. Daarnaast is er ook geen beleid voor wanneer er een jonge mantelzorger aanklopt bij de studieloopbaanbegeleider. Daarentegen weet het decanaat wel van alle regels, maar vaak kom je hier pas terecht als je wordt doorgestuurd door de studieloopbaanbegeleider.

Persoonlijke motivatie

De motivatie voor haar onderzoek naar jonge mantelzorgers is ontstaan in de jeugd van Hinke. Door een sportongeluk liep haar zus hersenbeschadiging op. Hinke werd al jong bewust van de rol van mantelzorgers en de bijbehorende dilemma’s. Het conflict om voor je familie te willen zorgen, maar zelf ook in balans willen blijven, maakt dat je je mantelzorger voelt.

Hinke haar droom is erkenning en herkenning door hulpverleners in het hele professionele netwerk. Ze blijft haar droom volgen en zich inzetten voor jonge mantelzorgers. Zodat de vraag “hoe is het nou echt met je?” binnen de schoolmuren een hele normale vraag zal zijn.

Meer informatie

Publicaties:

  1. Students growing up with a chronically ill family member; a survey on experienced consequences, background characteristics, and risk factors. DOI : 10.1186/s12889-019-7834-6 (BMC Public Health)
  2. Experiences of Dutch students growing up with a family member with a chronic illness: a qualitative study.” DOI: 10.1111/HSC.12896 (Health and Social Care in the Community)

Ben je nieuwsgierig naar Hinke haar onderzoek en wat haar drijft? Neem dan contact op:

Hinke van der Werf
Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG
050 361 3609
h.m.van.der.werf@umcg.nl

Deel dit bericht.