Chronisch zieke.

Als je voor iemand zorgt die een chronische ziekte heeft, dan weet je dat deze zorg langdurig is. De ziekte komt regelmatig terug en is niet (volledig) te genezen. Chronische ziekten kunnen lichamelijk en/of psychisch zijn en komen bij jong en oud voor. Denk aan anorexia nervosa, artrose, astma, dementie, epilepsie, kanker, reuma, schizofrenie, suikerziekte, schizofrenie en zwaarlijvigheid. Een chronische ziekte is een ingrijpende gebeurtenis die het leven in grote mate kan beperken. Niet alleen van degene wie de ziekte heeft of krijgt, maar ook voor degene die voor hem of haar zorgt.

Activiteiten in provincie Groningen

Alzheimer Cafés

Steun en advies in provincie Groningen

Iedereen kan altijd met zijn verhaal, vragen en voor meer informatie terecht bij lokale steunpunten mantelzorg. Ook in jouw gemeente! Hieronder vind je steun en advies per chronische ziekte.

Dementie

  • Mensen met dementie Groningen, voor inwoners van de provincie Groningen over dementie, mantelzorg, verhalen en ervaringen. En ook: informatie over beleid en regelgeving en hoe dementievriendelijk de gemeenten zijn of (kunnen) worden.
  • Het netwerk dementie Groningen biedt informatie voor en door betrokkenen bij mensen met (beginnende) dementie in de provincie Groningen.
  • Dementie Online biedt informatie, tips, advies en een online cursus voor mantelzorgers van mensen met dementie.
  • Dementelcoach: telefonische hulp aan mantelzorgers van mensen met dementie.
  • De website van ZorgvoorBeter heeft video’s over mantelzorg en dementie. Waar loop je tegen aan? Hoe vind je informatie? Etc.
  • Veilig achter het stuur: autorijden met Alzheimer. Kennisdossier met alle medische en wettelijke bepalingen rondom autorijden met Alzheimer (van Generali Direct).
  • GoudMantel, tips voor en door mantelzorgers van mensen met dementie, Radboudumc Alzheimer Centrum. Inspiratiegids met tips van mantelzorgers. Aanvullend document van de onderzoekers (in totaal 70 handige tips)