Deel dit bericht.

Het mooie is dat mensen hier gewoon binnen kunnen lopen wanneer ze willen. Er zijn geen verplichtingen.

Odensehuis: Inloophuis voor mensen met dementie en hun naasten

30 oktober 2018

Op elke doordeweekse dag staat de deur van het Odensehuis van 10 tot 16 uur open voor iedereen met dementie en hun naasten. Je kunt er terecht voor een kopje koffie of om deel te nemen aan een van de vele activiteiten.

Dina kwam hier regelmatig met haar man die dementerend was. Nu haar man is overleden, is Dina twee dagen per week actief als vrijwilliger. “Het mooie is dat mensen hier gewoon binnen kunnen lopen wanneer ze willen. Er zijn geen verplichtingen.” Als er activiteiten zijn hoeven mensen niet mee te doen. Je mag ook gewoon langskomen om te komen kijken of in een andere ruimte een kopje koffie te drinken.

Even een moment voor jezelf

Voor mantelzorgers biedt het Odensehuis ook gelegenheid om even een moment voor jezelf te hebben. Om boodschappen te halen, naar de kapper te gaan of een bezoekje te brengen aan iemand anders, terwijl de dementerende partner goed opgevangen wordt. “Het vraagt veel van je om voor iemand te zorgen die dementerend is”, zegt Dina, “Je moet steeds meedenken in het denksysteem van de ander dat door de dementie is aangetast. Dat kost veel energie. Wanneer je dit niet doet, botst het steeds en ook dat kost onnodig veel energie”. Daarom kan het voor mantelzorgers ook fijn zijn om hun dementerende naaste ineens te zien opleven tijdens muziek, dans of het bekijken van oude foto’s.

Gedachtekamer

Tijdens de maandelijkse gedachtekamer kunnen mantelzorgers ervaringen met elkaar uitwisselen. Dina: “Dan kom je erachter dat je niet de enige bent die in zo’n situatie zit. Het lucht op om hierover met lotgenoten te kunnen praten. Dit geldt ook voor mensen met dementie, zij hebben hun eigen gedachtekamer en praten met elkaar over hoe het is om je geheugen te verliezen.” Dankzij dit onderlinge contact, als lotgenoten onder elkaar, valt volgens Dina het gevoel van schaamte weg. Mensen praten onderling veel vrijer als hun (dementerende) naaste er niet bij is.

Bijdrage

De stichting kent één betaalde kracht en verder wordt vrijwel alles door vrijwilligers georganiseerd. Ook de dagelijkse activiteiten die variëren van muziek tot beweging, wellness, schilderen, spelletjes en bosbouw. Er zijn geen vaste tarieven om mee te kunnen doen aan activiteiten of lunch. Als je mee wilt doen, bepaal je in overleg hoeveel je gaat bijdragen. Dit hangt af van hoe vaak je mee zou willen doen, maar ook hoeveel je kunt missen. Dina: “Informeer vooral naar de mogelijkheden, want er is voor iedereen wel iets te doen in het Odensehuis!”

Deel dit bericht.